Водещи новини - дясно Добричка Култура

Стотици се хванаха на най-дългото добруджанско хоро в Бранище (снимки)

Стотици танцьори – млади и стари, се хванаха на най-дългото добруджанско хоро и изобразиха картата на България на стадиона в село Бранище. Гост на празника на българското хоро, в какъвто се превърна Шестата открита хоротека, бе любимият народен певец Илия Луков.

Хоротеката започна с празничен водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Иван Дойчев.
Кметът Димитър Николов приветства всички с „Добре дошли!” в с. Бранище на Шестата фолклорна хоротека. „Днес наистина се случва чудо – осмото чудо на света – българското хоро. Смисълът на хоротеката е да съхраним и предадем на поколенията българския танцов фолклор. В България често се копира чужда музика и от това губим всички ние, но и идните поколения. Това е истинският начин за обединение – българското хоро. Щастлив съм, че отново заедно ще изпълним картата на България на стадиона в село Бранище”, каза кметът на селото.


Гости на празника бяха народните представители Даниела Димитрова и Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, кметът на община Добричка Тошко Петков, председателят на Общинския съвет Донко Марев.

 

„Хоротеката има за цел да засили интереса към българския танц, към българската музика, да я предаде на младите поколения след нас и да я запази завинаги”, каза инж. Тошко Петков и пожела на всички участници успешно представяне, а на всички гости – приятно забавление.


Хоротеката откриха най-малките танцьори –от детската градина в село Бранище с ръководители Павлина Ковачева и Йорданка Петрова.


В празника на хорото се включиха още ансамбъл „Сборенка” от СУ “Св. Кл. Охридски”, фолклорен ансамбъл „Здравец”, с. Дончево, клуб за народни хора „Ведрина” от Алфатар, клуб за народни танци „Жетвари”, „Фолклорна магия” при НЧ „Асен Златаров – 1940 г.”, с. Стефан Караджа, фолклорен танцов клуб „Веселчани”, Добрич.

„Хорото е бойно изкуство на единение на нас – българите, съхранило ни като братя и сестри, -за да ни има и до днес”, сподели народният певец Илия Луков, който бе специален гост на празника. Той призова присъстващите да се хванат и да извият най-дългото добруджанско хоро, с което бе изписана символично картата на България.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.