Балчик Водещи новини Култура

Космическо изживяване със “101 каба гайди” край „Двореца” в Балчик

Държавният културен институт „Двореца” подари космическо изживяване с концерт на изпълнителите от “101 каба гайди” на откритата сцена край морето. Фолклорният спектакъл започна с призив под звуците на гайдите всички да се помолят за алпиниста Боян Петров.

Концертът премина при огромен интерес. Тридесет и тримата изпълнители от състава, придружени от техния ръководител Никола Марковски и солистката Кина Илчева,  накараха всеки от многобройна българска публика да се почувства горд и уникален. Концертът предизвика интереса и възхищението и на много чуждестранни туристи.

На няколко пъти публиката спонтанно се хвана на хоро. Тежко родопско хоро изиграха на сцената и изпълнителите от “101 каба гайди”. Публиката беше впечатлена от кристалното звучене на българска гайда и уменията на гайдарите – от деца до възрастни изпълнители.

В про­г­ра­ма­та бе пре­д­с­та­вен ав­тен­ти­чен ро­до­п­с­ки фол­к­лор. Ед­но от зна­ко­ви­те из­пъл­не­ния беше гай­дар­с­ка­та сю­и­та с продължителност 10 ми­ну­ти. С нея през 2012 година 333 ка­ба гай­ди по­с­та­ви­ха ре­корд на Ги­нес. Бъл­га­рия е пър­ва­та стра­на в све­та, по­с­та­ви­ла ре­корд с гай­ди.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.