Водещи новини - дясно

Илия Луков: Българското хоро ни е съхранило

„Хорото е бойно изкуство на единение на нас – българите, съхранило ни като братя и сестри, -за да ни има и до днес”, сподели народният певец Илия Луков, който бе специален гост на Шестата открита фолклорна хоротека в Бранище днес.
„Когато, през 2005 г. на втория ден на Великден свикахме сбор около храм „Александър Невски” в София, не очаквахме, че там на хорото ще се хванат 11 961 българи от всяка точка на света и България. През вековете, а и сега, в България са нахлували чужди интереси, които да унищожат духа български, но не се гаси туй, що не гасне. Затова мъдрият и трудолюбив българин е вплел в песните, които не могат да бъдат изгорени като хартия, а народът се е събирал, пеел е и се е радвал на всичко онова, което е създал чрез своя труд”, сподели в Бранище популярният народен певец.
Според него, както много пъти през вековете, така и днес сме застрашени от подмяната на българското. „В националния ефир има само два процента български фолклор, а всичко друго е само англо-саксонска музика и анадолски кючеци под предтекст, че са български. Време е ние като българи да се събудим и да запазим нашето, което е важно да предадем чисто на децата ни. Защото предците няма да ни простят заспиването. Трябва да ги прогоним с любовта на песните и хората”, каза още певецът.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.