Водещи новини - дясно Общество

От покрива цветята на „Чудната градина” потеглиха по света

Цветя от “Чудната градина” в Добрич, отгледани на покрив от хора в неравностойно положение, заминават за Англия, Турция и Израел. Това съобщиха от фондация „Свети Николай Чудотворец”, която създаде социалното предприятие, чиято цел е осигуряване на заетост на хора с интелектуални затруднения.
Вече има корпоративни поръчки за страната. Тези дни е изпълнена поръчка за хотел по Черноморието. „Не спират и вашите заявки от цялата страна. Очакваме поръчките и на други хора от бизнеса. Могат да украсят офисите си с наши цветя”, споделят от фондацията. Тя осигурява доставка на място при по-голяма поръчка, а по-малките се изпращат с куриер.
Цветя от „Чудната градина” – първото в Добрич социално предприятие, вече радват хора от цялата страна, решили да подкрепят благородната му кауза. То е създадено от фондация „Свети Николай Чудотворец“, която е ангажирана с проблемите на хората с интелектуални затруднения.
През последната година тя осъществи три благотворителни събития и спечели два проекта, за да гарантира финансиране за изграждането на оранжерия, която ще осигурява подходящи условия на труд за хората с интелектуални затруднения при производството и отглеждането на цветен разсад.
И, макар фондацията все още да не разполага с оранжерия, „Чудната градина” успя да произведе първите количества цветя. Отглежда разсада си на покрива на Центъра за социални услуги, сподели председателят на фондацията Мария Методиева. Предлага на ценителите на красивото шест вида бордюрна петуния, газания- пълна и празна, циния – пълна и празна, копривка, вербена, бегония, тагетис – малък и топки, агерагум, калдаръмче, циганче.
От началото на май те се продават, основно чрез фейсбук. Въпреки трудностите, пред които е изправена фондацията, хора от цялата страна се отзоваха на призива и купуват от цветята на „Чудната градина”. С продадените цветя фондацията се стреми да осигури работа на 4-часов работен ден поне на двама души с интелектуални затруднения.
Очакванията са докладна записка за предоставянето на терен за оранжерия да бъде внесена в Общински съвет за заседанието в края на месеца.

 

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.