Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Двама ученици от Добрич отиват на финала на състезанието „Аз готвя най-добре”

Двама ученици от ДОМИНО-паралелката за готвачи в Професионалната гимназия по туризъм „П.К.Яворов“ – Добрич, отиват на финала на състезанието „Аз готвя най-добре”. Елеонора Ангелова и Максим Емилов са сред 12-те финалисти. Техен класен ръководител е Марияна Шестакова. Елеонора преди дни спечели трето място в Състезанието за най-добър млад готвач, организирано от Министерството на образованието и науката. Максим още миналото лято е работил в Албена, където качествата му са впечатлили мениджмънта. Той има огромно желание да се развива като готвач. HRC Академията и българо-швейцарския проект ДОМИНО за дуално образование си поставят за задача да открият млади кулинарни таланти чрез конкурса „Аз готвя най-добре“. Той се провежда в Добрич, Бургас, Стара Загора, Перник и Сандански. Етапите включват направа на видео на тема „Вкусно, здравословно и красиво“, в което до три минути да бъдат показани или разказани интересни рецепти за ястия, виждания за авторско меню или дори мечтите за собствен ресторант. Жури от членове на Академията и проекта трябва определи единайсет финалисти до 10 май. На финалната права ще застане още един участник, който ще бъде избран чрез онлайн-гласуване между 10 и 25 май в социалните канали на Академията и проекта ДОМИНО. Финалът е кулинарна надпревара и истинско готвене на 1 юни в кухнята на HRC, където шеф-готвачи на Академията и ръководителят на ДОМИНО ще определят най-добрите трима в конкурса „Аз готвя най-добре“. Наградата за победителя е стипендия за обучение в Кулинарна академия HRC на стойност 2 000 евро. Отличените с второ и трето място ще имат възможност за обучение по програми на стойност 1 000 и 500 евро. Наградите са предоставени от HRC Академия, едно от най-престижните кулинарни училища в България и в региона. От две години по ДОМИНО върви обучение по професията „готвач“ и в момента за нея се обучават общо 172 ученици, като повечето от тях имат практически занимания и готвят в престижни ресторанти, посочват организаторите на надпреварата. Професионалната гимназия по туризъм в Добрич е пионер във въвеждането на дуалната система на обучение за област Добрич. При нас се обучават две паралелки - в 9 и 10 клас, по професия готвач, сподели пред Про Нюз Добрич директорът на учебното заведение Нели Апостолова.  
c