Каварна Култура

3000 млади българи от страната и чужбина се събират в Каварна

От 11 до 13 май в Каварна ще се проведе 15-ият Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето”. Той ще бъде открит от вицепрезидента Илияна Йотова, съобщават от Община Каварна.

„Събитието, което провеждате в момент, когато страната ни председателства Съвета на Европейския съюз, дава възможност за изява на най-добрите постижения на младежите в областта на българския фолклор. Убедена съм, че съборът ще допринесе за запазване на българщината и предаване към поколенията на народните традиции”, пише в писмото, изпратено от кабинета на вицепрезидента до кмета на Каварна Нина Ставрева.

Съборът се организира от Община Каварна и продуцентска къща „Пирина“. Събитието дава възможност за изява на най-добрите постижения на младежите в областта на българския фолклор – песни, танци, инструментални изпълнения, занаяти и др. В него участват както български детски и младежки групи и индивидуални изпълнители на възраст до 25 години, така и участници от цял свят, занимаващи се с български фолклор.

Мотото на събора е „Фолклорът – най-атрактивната картичка на България“.

Участието си са заявили детски и младежки фолклорни ансамбли, групи и хорове за народни песни, групи за народна музика, за автентичен фолклор, индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти, младежи, занимаващи се с народни занаяти, народен театър за деца и младежи. Заедно с концертните прояви, ще се проведат и: фолклорно надиграване „Кръшна ръченица“, ревю на народни носии, изложби, конкурси за стихотворение и есе.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.