Здраве

РЗИ-Добрич отбелязва Световен ден на физическата активност

С цел опазване на общественото здраве и профилактика на социалнозначимите хронични неинфекциозни заболявания, РЗИ – Добрич целогодишно реализира разнообразни дейности за стимулиране на физическата активност на различни целеви групи. По повод днешния 10 май – Световен ден на физическата активност, в детски и учебни заведения са реализирани различни здравно-образователни инициативи: беседи с децата и младите хора за ползите и влиянието на физическата активност върху нашето здраве, спортни състезания и игри, разходки на открито и др.
През 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност, с мото: “Движението – това е здраве”.
Ниската физическа активност влияе върху глобалното бреме на болестите или пряко, или в резултат на влиянието й върху други основни рискови фактори, в частност високо кръвно налягане, високо ниво на холестерол и затлъстяване. Тютюнопушенето и нездравословното хранене, наред с ниската физическа активност, също са важни по значение рискови фактори за хроничните болести, посочват от РЗИ.
Независимо, че ниската физическа активност не може да бъде пряка причина за влошаване на психичното здраве, известно е, че физически активният начин на живот може да намали стреса, безпокойството и симптомите на депресия сред хората, които имат подобни проблеми.
Заседналият начин на живот увеличава риска от хронични неинфекциозни болести, като сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет тип 2, остеопороза до два пъти. Рискът от развитие на рак на гърдата нараства с 30%, а за рак на дебелото черво с 40 до 50%.
Физическа активност не означава единствено упражняване на различни видове спорт. Тя включва всички видове физическа дейност – ходене пеш, домакинска работа, градинарство, танци. Повишаване на физическата активност се постига чрез смяна на заседналия начин на живот с ежедневни физически упражнения.
Независимо каква е целта на физическата активност – намаляване на теглото, борба със стреса или за поддържане на добро здраве, физическите упражнения са добър подход. Те трябва да се превърнат в част от ежедневието на съвременния човек, заявяват още от здравната инспекция.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.