Водещи новини - дясно Общество

В Добрич „Безсмъртният полк“ шества с портрети на български и руски войни

„Безсмъртният полк“ премина в шествие по централната улица на Добрич и се включи в общоградското поклонение по случай 9 май – Ден на победата и Ден на Европа.
Участниците в шествието носеха портрети на руски и български войници, загинали във Втората световна война. 
„Девети май е паметен ден и винаги трябва да помним какво са направили за нас нашите предци“, каза заместник-кметът на руския град Тамбов Анатолий Семченко. Той поздрави „Безсмъртния полк“.
В парада на полка се включиха и ветерани, почетни граждани на Добрич, участници в движението “Русофили”.
В редиците на полка бе Костадин Петров от Добрич. Неговият баща Йордан Петров Георгиев е воювал с 46-и пехотен добрички полк и Първа българска армия по бойните полета в Сърбия и Унгария. Служил е като свързочник. Бил е раняван на фронта, награждаван с орден за храброст. Разказвал на сина си за зверствата на войната, как са газили са по трупове и е бил категоричен, че никога повече не трябва да има война. Тази пролет е починал на 95-годишна възраст.

В шествието се включи и майорът от запаса Сергей Гуржиев, който разказа, че неговият дядо – Николай Соврик, е бил началник на пограничната застава край Брест и е загинал още в първите дни на войната. Бившият военен, който от пет години живее в Добрич, се гордее и с другия си дядо – Александър Картошьов, носител на орден “Слава”, завършил войната в Кавказ.


Потомците на героите се поклониха пред паметника на Съветската армия и пред паметника на загиналите добруджанци в заключителната фаза на Втората световна война.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.