Водещи новини Добрич Общество

Първото в Добрич социално предприятие радва с цветята от „Чудната градина”

Цветя от „Чудната градина” – първото в Добрич социално предприятие, вече радват хора от цялата страна, решили да подкрепят благородната му кауза. То е създадено от фондация „Свети Николай Чудотворец“, която е ангажирана с проблемите на хората с интелектуални затруднения.
През последната година тя осъществи три благотворителни събития и спечели два проекта, за да гарантира финансиране за изграждането на оранжерия, която ще осигурява подходящи условия на труд за хората с интелектуални затруднения при производството и отглеждането на цветен разсад.


И, макар фондацията все още да не разполага с оранжерия, „Чудната градина” успя да произведе първите количества цветя. Отглежда разсада си на покрива на Центъра за социални услуги, сподели председателят на фондацията Мария Методиева. Предлага на ценителите на красивото шест вида бордюрна петуния, газания- пълна и празна, циния – пълна и празна, копривка, вербена, бегония, тагетис – малък и топки, агерагум, калдаръмче, циганче.
От началото на май те се продават, основно чрез фейсбук. В отговор на апела, който отправи преди дни д-р Хасан Ефраимов, писател и приятел на фондацията. Той написа в социалната мрежа: „Социално предприятие в Добрич? Някой да е чувал за подобно нещо? Е, ние от фондация „Свети Николай Чудотворец“ го правим. Не се оплакваме, не хленчим, не плюем държавата. Създаваме работа за нашите питомци. Красиви цветя, отгледани от ръцете на хора, обявени за негодни. Отритнати от обществото, гледани накриво по улиците. А тези ръце раждат красиви цветя. Погледнете само. Да, отгледани са от нашите хора – тези, които са с интелектуални затруднения. И то, без липса още на необходимите условия. Трябва само лекичко да се подпрат. Това е! От друго нямат нужда. За пръв път в живота си те се чувстват значими. Знаят че създават красота. Ние не просим, не стоим с протегнати шепи пред някоя църква, разчитайки на милозливи хора. Работим. Може и вие да се включите към нас. Просто може да купите от нашите цветя. Забележете, не искаме милостиня! За вас е без значение откъде ще купите, но за нас е въпрос на оцеляване“.
Въпреки трудностите, пред които е изправена фондацията, хора от цялата страна се отзоваха на призива и купуват от цветята на „Чудната градина”. С продадените цветя фондацията се стреми да осигури работа на 4-часов работен ден поне на двама души с интелектуални затруднения.
Очакванията са докладна записка за предоставянето на терен за оранжерия да бъде внесена в Общински съвет за заседанието в края на месеца.

Днес хората, които ценят красивото и искат да подпомогнат каузата, могат да намерят цветята и на Фермерския пазар пред храм „Свети Георги” в Добрич.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.