Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Малки и големи се теглят и люлеят за здраве в Добрич (снимки)

Малки и големи се стичат в двора на Eтнографската къща в Добрич. През целия ден домакините посрещат жителите и гостите на града с китка здравец. Малки и големи се люлеят на окичена с цветя гергьовска люлка и се теглят за здраве и късмет на автентичния над 100-годишен кантар.  
Люлките на Гергьовден се окичват със зеленина, защото се е вярвало, че древната сила на растенията ще се възпроизведе и върху човека и ще го дари с много здраве и късмет. Вярва се, че силата на природата, на зеленината ще се пренесе и върху човека, и колкото по-силно се залюлееш, толкова по-близо ще се докоснеш до слънцето и неговите дарове, сподели етнографът Лена Кирилова.
В Добруджа християнският светец Георги - покровител на стадата и овчарите, е особено почитан, а празникът в негова чест, отбелязван на 6 май, се отличава с изключително богата обредност. Гергьовден бележи началото на новата селскостопанска година. Когато всичко се събужда за нов живот и започва великото тайнство на пролетта, у човека отново се ражда надеждата за щедрост на земята, за здраве и берекет, за обич и честити дни, посочва етнографът.
Песни огласят двора на Етнографската къща в изпълнение на клубове за автентичен фолклор. Те представят обреди и обичаи за Гергьовден и отправят наричания за здраве и берекет през новата стопанска година
Майстори замесиха обредни хлябове в чест на свети Георги и ги подредиха на празничната изложба в двора на етнографската къща.
c