Водещи новини - дясно Общество

Череши по 20 лева килото и кайсии са хит на пазара в Добрич

Със старта на пролетната търговия, на Кооперативния пазар в Добрич се появиха и първите изкушаващи сезонни плодове. Кайсии, праскови, ягоди и череши, през последните години обичайно чупят рекорда за убийствена цена.

И тази година добричките  търговците нямаха шанс да направят изключение от наложеното правило. Обявените цени на черешата (хрущялка) са само за 100 грама – 2 лева, тъй като цената на килограм е стряскаща за повечето добричлии – 20 лева за кило.

Търговци споделиха пред Про Нюз Добрич, че от основните стокови тържища на страната цената на черешата от Турция и Гърция е достатъчно висока, за да направи плода непродаваем в Добрич. Поне за момента. Не скриха обаче и съжалението си, за категорично обратната тенденция, която битува в столицата – там същите череши вървят по 20 лева на дребно за стотина грама. Местните доставчици зареждат предимно от Варна, средно по 5 килограма, за да имат все пак предлагане по щандовете си. Това обаче е количество, което едва успяват да пласират на тази цена за седмица.

Не по-различно е ценовото ниво и при останалите скорошни фрукти – прекрасни коктейлни ягоди се предлагат по 3,50 лв. за 500 г. или 7,00 лв. за килограм, в насипно количество и по-ниско качество – цената им пада до 5,00 лв. за килограм. Нектарините се котират на 3,99 лв. за 500 г. или 8 лв. за килограм.

Любопитен е фактът, че кайсии, например, могат да се открият едва на няколко щанда. А, табелки с цените им, случайно или не, няма.

Прогнозата на местните търговците е, че още през идната седмица – след Гергьовден – цената на черешите ще падне тройно, а в най-лошият случай – двойно, достигайки 7 лв. за килограм. Разбира се, впечатляващите за Добрич 50 лв. за килограм череши, остана в близкото минало (през пролетта на 2017г.), но пък и тогава в столицата, плодът е вървял по 200 лв. за кило, при това се е търгувал усилено.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.