Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Хоро на мегдана се изви в квартал "Рилци"

„Хоро на мегдана” организира днес читалище „Пробуда -1939 г.” в квартал „Рилци” в Добрич. Празникът, който събра в двора на читалището млади и стари, се организира по повод 6 май – Гергьовден. В него се включиха самодейците от групата за автентичен фолклор "Мария Грекова" и танцовият състав за народни танци към читалището, които традиционно организират празника "Хоро на мегдана". През миналата година самодейците от квартал "Рилци" станаха носители на награди от съборите в Дебрене и Кайнарджа. В празника днес се включиха и малките танцьори от детска градина "Славейче", която има филиал в квартал "Рилци".
Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден – казва народът. В Добруджа християнският светец Георги – покровител на стадата и овчарите, е особено почитан, а празникът в негова чест, отбелязван на 6 май, се отличава с изключително богата обредност. Практикуваните векове наред обичаи ни отвеждат в древността, когато връзката между човека и природата е изключително силна и важна.
Според народните представи Свети Георги носи лято, а Свети Димитър – зима, като двата големи празника разделят традиционното календарно време на два сезона.
  
c