Водещи новини - дясно Общество

Героите от турски сериали изместиха родните имена в Добрич

Трибуквени или имена на герои от популярни сериали предпочитат родителите от област Добрич за децата си, сочат данните на отдел „Статистически изследвания“.

Оттам отчитат, че традиционните имена, преобладаващи при по-възрастните поколения, все по-често се изместват от нови, взаимствани от актуални телевизионни сериали. В областта вече деца са кръстени на Мерт, Яман, Хазал, Нур, Джансу и Дилара.

Името на Йовковата Албена, така характерна за Добруджа е предпочетено само за едно дете. Най-популярното допреди пет години име Мария, през миналата година е дадено на едва четири момиченца.

Най-често имената започват с буква „С” – 62 различни имена дадени на 124 деца.

Най-много са момичетата с името Никол – 14, следва Виктория – 13. На трето място са Габриела и Симона по 12. Често срещани са също Дария, Александра, Михаела, Сияна и Даная. Предпочитани са и трибуквените имена Рая, Дея, Тея, Еда и Ния.

При момчетата, най-разпространеното име е Александър – 19. Втори по популярност имена са Георги и Мартин – по 18 момчета. С имената Николай и Никола са именувани съответно – 14 и 13 от момчетата. Често срещани са Даниел, Димитър, Емир, Калоян, Теодор и Кристиян. Иван е било водещо име за новородените момченца само преди пет години, сега с него са именувани само 8 деца.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.