Балчик Водещи новини Култура

Филмовият фестивал „В Двореца” изпраща от Балчик филми за Оскарите

От тази година Фестивалът за късометражно кино „В Двореца” /IN THE PALACE/ е одобрен официално от Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за разглеждане от комисията победителите си в три категории, съобщиха от екипа на феста.
Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа тази година ще проведе своето 15-о поредно издание от 23 до 30 юни, съобщиха от екипа на феста.

Това, че е одобрен официално от Филмовата академия в САЩ, му дава възможност да изпраща за разглеждане от комисията победителите си в три категории. Най-добрият късометражен игрален и най-добрият късометражен анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната ни надпревара ще имат възможността директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за Оскар в съответната категория още за 91-вото връчване на наградите.
Tова признание e без аналог в историята на българската филмова индустрия и нарежда IN THE PALACE до фестивали като Сънданс, Берлинаре, както и знаменитите премии „Гоя“, „Сезар“, кино събитията в Клермон-Феран, Локарно и други от този ранг.

IN THE PALACE се провежда по традиция в Двореца и Ботаническата градина в Балчик в последната седмица на месец юни. Наред с прожекциите на селектираните творби, избирани ежегодно от над 3000 заявки от цял свят, събитието е обогатено с редица интригуващи изненади и акценти. На тазгодишното издание от 23-и до 30-и юни платформата отново ще даде място за изява както на младите кинотворци, така и на утвърдените професионалисти.

Категориите, в които се провежда основната надпревара за най-добър късометражен филм, са четири: игрален, документален, анимационен и експериментален, а наградният фонд се равнява на 10 000 евро в злато. Журито е съставено от уважавани специалисти от цял свят.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.