Здраве

Лайънс клуб Добрич насочи усилията си в помощ на децата с диабет

Най-новата инициатива на Лайънс клуб Добрич е осъществяване на „Проект за превенция на зрителните усложнения при деца и юноши с инсулинозависим диабет”, съобщи председателят на клуба Ивайло Милев.
В България всяка година се разболяват 10-15 на всеки 1000 хиляди деца, от тях едно или две кърмачета. В момента болните деца до 18 годишна възраст в България са над 2 500. На съвременния етап диабет тип 1 не може да бъде профилактиран и развитието му не може да бъде предотвратено. Лечението с инсулин остава единствената форма за лечение на децата и юношите с диабет
За целта на проекта Лайънс клуб Добрич закупи професионални устройства за краткотрайно периодично приложение – глюкомери, представляващи пластмасов чип съдържащ сензор, поставен в подкожното пространство. Тези глюкомери правят измервания на всеки 5 минути, или 288 броя за денонощие и предават данните на други приемни устройства, или инсулинова помпа. Сензорите се сменят на няколко дни, най-често 5, а данните се прехвърлят на компютър и се обработват с помощта на специализирана програма. В резултат на данните, събрани по този начин се изготвя план за диабетните грижи така, че зрителните и другите видове усложнения да бъдат максимално отдалечени във времето и дори да бъдат избегнати. През отчетната 2017-2018 година изразходваните средства по проекта достигнаха сумата от 17 500,00 лева за закупуване на техника и консумативи. Прегледите се извършват от два до три пъти в годината в зависимост от здравословното състояние на изследваните деца. Програмата обхваща всички деца, които са на отчет в Добричка област, като стартира с 25 деца, а към настоящия момент децата са 26.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.