Добрич Култура

На празничен Гергьовден в Етнографската къща

Екипът на Регионален Исторически Музей в Добрич, за поредна година организира празнична възстановка на традиционни народни обреди навръх празничния Гергьовден. С китка здраве и усмивка, гостоприемните стопани на  Етнографска къща при РИМ – Добрич ще посрещнат всички гости и ще почетат най-големия пролетен празник. Малки и големи, стари и млади ще могат да се полюлеят на окичени със зеленина гергьовски люлки и да се претеглят  на автентичния стоков кантар, съобщиха от служба “Информация и връзки” на музея.

Малките ученици от II г клас при СУ „Димитър Талев“ с класен ръководител Красимира Хинева, са подготвили да разкажат какво са научили за  стародавните обреди и ритуали, да попеят и наричат за здраве и плодородие. За любители и ценители на хубавата добруджанска музика и песен, организаторите са осигурили изпълнения на групи за автентичен фолклор.

Началото  на празничната програма ще започне от 10.30 часа, а за всички, които искат да спазят обичая и да имат на трапезата традиционен гергьовски кравай, от Регионалния съюз на хлебопроизводителите са подготвили изложба-базар на хлябове.

Етнографска къща ще бъде отворена на 6 май от 8.30 до 17.30 часа.

 

 

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.