Водещи новини Спорт

Момчил Петков от Добрич е новият световен шампион по шахмат

Момчил Петков от Добрич е новият световен шампион по шахмат в групата на 13-годишните момчета, съобщава Българската федерация по шахмат 1928.

Той спечели титлата на проведените от 20 до 29 април в Дуръс, Албания световни ученически първенства по класически шахмат за момчета и момичета от 7 до 17 години.

В тях участие взеха общо 387 млади състезатели – 239 момчета и 148 момичета, от 40 държави, разпределени в 12 групи, съответно във възрастите 7, 9 ,11, 13, 15 и 17 години. Сред участниците имаше и 9 представители на България.

В конкуренцията на 37 участници Момчил постигна 5 победи и 4 равенства и финишира със 7 точки.

Същия актив събра и представителят на Турция Кан Долгун, но Момчил го победи в личната среща и бе обявен за световен шампион.

С титлата си Момчил Петков получава и званието “Майстор на ФИДЕ”.

Успехите на Момчил идват с много труд под ръководството на неговия треньор Тодор Тодоров, който е и президент на Шахматен клуб “Енергия 21” Добрич. Момчил е трикратен шампион на България до 12 години. Сребърен медалист от европейския шампионат в Румъния през 2017 г.

“На Земята има само едно момче на 13 години, което е световен шампион по класически шахмат . Тази титла това даровито момче от гр. Добрич завоюва от 21 до 29 април 2018 г. в г. Дурас Албания на световното индивидуално училищно първенство за момчета до 13 години. Неговото име е Момчил Златков Петков, състезател е на ЦСО – ШК Енергия 21. Вярвам, че неговите по-големи успехи на шахматната сцена предстоят”, сподели в социалната мрежа неговият треньор Тодор Тодоров.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.