Водещи новини Култура

Светослав Тодоров от Добрич спечели престижната наградата “Стоян Камбарев”

Виртуозния пианист от Добрич Светослав Тодоров, който живее в Лондон, спечели престижната награда на фондация “Стоян Камбарев“, съобщиха за Про Нюз Добрич негови близки.

За 9- ти път тази вечер бяха раздадени традиционните вече награди за полет в изкуството „Стоян Камбарев”. Отличието, носещо името на изтъкнатия театрален режисьор, се присъжда на млади творци от различни области на изкуството.

Пианистът Светослав Тодоров бе номиниран за вдъхновяващите си концертни изпълнения, за финеса, динамиката и ентусиазма в музицирането, за свободата да експериментира и за ранния пробив на мечтаните сцени “Роял Албърт Хол” и “Карнеги хол”.

Наградата е 3 000 лева и статуетка, както и подкрепа за реализирането на бъдещи проекти.

През 2015 г. Светослав Тодоров  участва в най-големия фестивал за изкуства в света – Единбургския неждународен фестивал. В края на годината се изявява в Япония, където печели първа награда на Международния конкурс за изпълнение на музика от Йохан Себасиан Бах. Следващата стъпка на пианиста е Ню Йорк, където е избран да представи Кралския музикален колеж в “Манхатън Скул ъф Мюзик” (Manhattan School of Music).  През миналата година завърши като стипендиант магистърската си степен в Кралския музикален колеж в Лондон.

През май ще сбъдне мечтата си да свири в една от най-известните концертни зали в света – „Карнеги хол”.

Васко Василев го определя като “много добър пианист”, а известният британски цигулар Найджъл Кенеди – като “удивителен”.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.