Бизнес Водещи новини Шабла

Рибарите от Шабла алармират за свръхпопулация от рапан

Рибарската общност от община Шабла се срещна с директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) доц.д-р Галин Николов и кмета на общината Мариян Жечев. Сред присъстващите бяха още Атанас Чолаков – началник сектор „Рибарство и контрол“ в областния град и Йордан Раев – началник отдел „Рибарство и контрол“ Черно море.
Рибарите от общината, които се занимават с дребномащабен улов, имаха възможността да поставят своите наболели проблеми, сред които намалелите рибни запаси, липсата на подходяща инфраструктура за домуване на лодките. Коментирано беше, че се наблюдава свръхпопулация на рапан и уловът му с нерегламентирани съдове. Тук доц.Николов отговори, че е възможно да се въведе квота за уловът му.
Друг проблем, с който се сблъскват местните е узаконяване на ловенето на попчета с вентери (вид кош), който според рибарите е най-хуманният начин и предпазва дребния улов.
Посочено беше, че до сега няма субсидии за рибари.
Доц. Николов съобщи още, че от 13 април до 12 юни, т.г ще могат да се подават проектни предложения по мярка 1.7, в която са заложени над 6 млн.лв. и която подпомага именно дребномащабния риболов, каквито са и нашите рибари.
На въпроси на медиите, Директорът на ИАРА отговори, че за него това е първа среща с рибарите от Общината, на която той очаква да чуе всички проблеми на рибарите и в бъдеще да може свободно да разговаря с тях и да постави за разглеждане на по-високо ниво неуредиците в Закона. Николов каза още, че той отговаря за всички рибари и не трябва да се разделя риболова на дребномащебен и промишлен. Други важни въпроси, които ще се опита да разреши е разпределянето на квотата за калкан и траленето, при който се създава конфликтни ситуации между големите кораби и малките лодки на местните рибари.
На срещата постъпиха и няколко конкретни предложения:
– да се забрани траленето в двумилната зона и в морските зони по Натура;
– при провеждането на консултативни съвети в Министерството на земеделието и горите, част от която е и ИАРА, да има представители на дребномащабния риболов, т.е да има кой да защитава интересите на обикновения рибар, (а не както е до сега).
От местната общност съобщиха, че предоставят извънбордов двигател за нуждите на инспекторите на ИАРА.
Присъстващите на срещата се обединиха около мнението, че трябва да има правила, които да удовлетворяват и двете страни. Съвестните хора да работят и изкарват прехраната си, а бракониерите да бъдат законово ограничени.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.