Добрич Образование

В Добрич деца събраха любими текстове в 50-метрова книга

Деца събраха в Добрич за празника на Кирил и Методий любими текстове от класиката в книга, дълга 50 метра.
Кампанията за насърчаване на четенето, увлякла над 200 ученици, е посветена на патронния празник на хуманитарната гимназия “Св.св. Кирил и Методий”, съобщи директорът на училището Тодор Георгиев.

Сред ръкописните 250 страници на книгата са Вазовите стихове “Аз съм българче”, откъси от “Бяла приказка” на Валери Петров, “Майчина сълза” на Ангел Каралийчев, “Патиланско царство” от Ран Босилек. Световната детска класика е представена с “Мечо Пух”, “101 далматинци”, “Пипи Дългото чорапче”, “Карлсон, който живее на покрива”. Избрани са и страници от приказки на Андерсен, на Братя Грим, Джани Родари, басни на Лафонтен и Езоп, достигнали до младите читатели също чрез българските букви.
Ученици от първи до девети клас не само преписаха любими текстове, но и илюстрираха книгата с рисунки на герои, каза библиотекарят на училището Нели Георгиева, запалила децата за начинанието. Книгата е озаглавена “Влак – приказен чудак” заради навързването на страниците като вагони. Ще прибавим и заглавна страница, на която ще опишем всички произведения и автори, каза Георгиева.
Книгата днес бе разгърната в цялата й дължина в училищния двор и измерена с рулетка под аплодисментите на децата. Ръкописният том ще се съхранява в училищната библиотека.

БТА

Снимки: Григор Маринов

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.