Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Проверено и споделено от мен – Анита: Домашна гранoла

Всички обичаме онези хрупкави и примамливо изглеждащи в цветни и лъскави опаковки уж „здравословни зърнени храни“. Много хора закусват с тях и казват – О, разбира се, че закусвам, при това здравословно. Истината е че в тези зърнени закуски има добавени страшно много стабилизатори, подобрители, а да не говорим за добавената захар. Ще ви дам идея за домашна алтернатива. В повечето сайтове и блогове за здравословно хранене може да я срещнете под наименованието „гранoла“.  Тук нещата, които ще се сложат са изцяло според вкуса, единствената задължителна съставка са овесени ядки, за предпочитане от едрите. Ето и моята рецепта:
  • 2ч.ч овесени ядки
  • 2с.л семена от чия
  • 2с.л кокосови стърготини
  • 40-50 гр. сушени плодове (боровинки, стафиди, сушен банан)
  • 2с.л. кокосово масло (в повечето варианти рецептата е с мед. Но има много твърдения, че при термична обработка медът губи полезните си свойства и дори става канцерогенен, за това аз използвам кокосово масло)
По желание може да се добави – ленено семе вместо чия или двете заедно в еднакво съотношение, кокосов чипс, какаови зърна, както казах всичко е по желание. Смесваме всички сухи съставки в купа, добавяме разтопеното косовото малко и объркваме всичко хубаво. Изсипваме сместа върху тава покрита с хартия за печене и слагаме в предварително загрята фурна. Печем около 30-40 мин. на слаба фурна 110-120 гр. като периодично разбъркваме. Оставяме гранoлата да изстине. От тези продукти се получава един голям буркан, който ще ви стигне за доста време. Това е една от любимите ми бързи и лесни закуски. Добавям кисело мляко, малко ядки, за любителите на сладкото може да се добави мед или плод по избор.
c