Водещи новини - дясно Каварна Общество

Вятърните паркове зона „Калиакра“ с обща система за ранно предупреждение за защита на птиците

Дванадесет български компании, които са собственици и оператори на ветроенергийни паркове, разположени в защитена зона „Калиакра“, до град Каварна, обединиха усилията си в създаването на единна система за ранно предупреждение за защита на птиците, съобщиха от Интегрираната система за защита на птиците в района на Калиакра. Целта е опазване на дивите птици.

Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост.

Системата обединява информация от няколко радарни системи и прилага общ мониторинг на цялата защитена зона. Специалисти-орнитолози, в допълнение към радарните данни, ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини.

Една от компаниите е „ЕЙ И ЕС”, която е най-големият инвеститор в българския енергиен сектор за последните 28 години с преки вложения, надхвърлящи 1.6 млрд. евро. „ЕЙ И ЕС” България е собственик на най-големия ветроенергиен парк в страната – „Свети Никола” край Каварна

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.