Водещи новини - дясно Култура

Добруджанско участие на Голямото българско хоро в Брюксел

Млад добруджанец бе сред стотиците, които се включиха в Голямото българско хоро в центъра на белгийската столица Брюксел. Те бяха приветствани от българския министър за европредседателството Лиляна Павлова.

Стефан Трифонов е от Каварна, никога не е крил, че върви по стъпките на Григор Димитров.
“За мен е гордост като министър за българското председателство днес като част от нашия културен календар да представим българските традиции, българската култура и
българския фолклор – нещо, с което можем и трябва да се гордеем”, заяви министър Павлова в приветствието си към събралите се българи, представители на Балканите, на Европа и света, дошли в сърцето на Брюксел, за да се хванат ръка за ръка на Голямото българско хоро на “Гран плас” в белгийската столица. За втора поредна година събитието се организира от българския евродепутат Ева Майдел, а традицията бе поставена преди шест години от тогавашния еврокомисар на България Кристалина Георгиева.

Голямото българско хоро тази година е и част от програмата на фестивала “Балкан Трафик”, който се провежда в Брюксел в момента и е най-значимият форум за балканска музика в Западна Европа. Специална задача на форума е също да популяризира Пловдив като бъдеща европейска столица на културата през 2019 година. А малко по-късно през деня се очаква статуята на Манекен Пис символно да бъде облечена в българска носия.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.