Култура

Румънска литература бе представена в Добрич в Деня на книгата

Международният ден книгата и четенето в Добрич стартира в Дом-паметник „Йордан Йовков” с четене на класическа и съвременна румънска литература в превод на Христо Боев, д-р на Университета „Овидиус” – Констанца. Това съобщи за Про Нюз Добрич един от инициаторите на Дните на румънската литература Дияна Боева.

Ученици от 8, 9, 10, 11, 12 клас на ЕГ „Гео Милев” изненадаха уредника на музея Кремена Митева с етюдите, които пресъздадоха по класическите и съвременни преводни текстове.

Като продължение на събитието беше и премиерата на четири романа, преведени от Христо Боев (през 2017), която започна от 17.30: „Дефект” на Флорин Иримия, „Рускинята” на Джиб Михаеску, „Ангелус” на Руксандра Чесеряну и романът за Балчик, Брашов и Букурещ – „Произшествието” на Михаил Себастиан. В препълненото фоайе на Дом-паметник „Йордан Йовков” добричлии присъстваха на събитие, което провокира читателски практики, както и интерес към добрата и стойностна литература.

Изпълнението на китара бе на Живко Желев, драматичната флейта на Ясмин Кемал, а изпълнението на „Високо, високо” на Неда Александрова.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.