Без категория Водещи новини - дясно Добрич Здраве

“Искаме адекватни възнаграждения” – протест на служителите в РЗИ Добрич

Както вече беше обявено, на 23 април служителите в Регионална здравна инспекция Добрич, излязоха на символичен протест през сградата на РЗИ от 12:00 до 12:30ч. солидаризирайки се с колегите си в цялата страна.

На национален протест пред сградата на МЗ, днес 23 април от 12:30 ч,  излязоха представителите на всички РЗИ в страната, внасяйки декларация с включени всички основни искания в сектора.

“Повишаване на заплатите е главният пункт в исканията ни. Има плачевна нужда от тези промени – не само в здравното министерство, но и в регионалните здравни инспекции, които на практика са контролиращият орган”, заяви от името на излезлите протестиращи Евгения Николова – техн.  сътрудник на Директора на РЗИ Добрич. “Тук сме излезли всички служители на инспекцията, за да покажем с действието, че не само в София, но и в останалите части на страната стоим зад включените в декларацията, общи искания. За столицата заминаха синдикалните ни лидери, докато ние решихме да не правим допълнителни разходи на този етап. Последното актуализиране на заплатите ни  беше с 10% върху основното трудово възнаграждение, като за 20% от служителите, то всъщност е 510 лв., и с т.н. повишение, по този начин достигна 561 лв.”, допълни служителката на инспекцията. До голяма степен, проблем за нас, работещите е ежегодната атестация, от чиято оценка зависят и реалните увеличения, доколкото има такива. Новоназначените през 2017 г., например не са получили никакво увеличение до момента, а останалите го получават, едва след извършена атестация. При получена оценка 3 – се полага увеличение с5%, за оценка  2 – с  10% и за оценка 1 – 15% върху основната заплата. Нашата регионална служба получи средна оценка 2 и съответно 10% увеличение на възнагражденията”.

Длъжността “Инспектор” не е никак атрактивна, според единодушното мнение на протестиращите. “Постоянно има вакантни бройки тъй като натоварването е сериозно, а заплащането твърде ниско. Извършваме анализите на детските градини, скарлатини, микробиология, стоматологичните кабинети, на здравните центрове в Добрич – град и цялата добричка област, а отделно от всичко това, втора година обработваме пробите на Силистра”, споделиха в добавка към казаното до момента. Оказва се, по думите на служителите, че в град Силистра, РЗИ е закрила своите лаборатории, но въпреки това отчитат извършване на дейност. В същото време лабораториите в Добрич, Варна и Русе, са разпределили помежду си тяхната работа от анализи, което увеличава допълнително натоварването на тези регионални центрове. Парадоксалното в случая е – както беше заявено – че работата се увеличава, а се съкращават бройки в лабораториите. “Лично моето становище е, че ако не се предприемат промени, изразяващи се в подобряване на условията на труд и заплащане – ще напусна – във всяка една сфера предполагам бих вземала повече от това, което ми се заплаща тук – където санитарки и чистачки вземат повече от нас. В крайна сметка, ние сме служители с по 25, 30, а някои и с 40 години трудов стаж, а щом се пенсионираме ще получаваме по 250 лв.” – изрази лично свое мнение друг здравен работник.

“Искаме адекватно заплащане на труда си. Със професионални умения сме и изпълняваме строго специфичен труд, а от 6 години на са ни актуализирани заплатите” – беше единното мнение на всички излезли да заявят своята позиция. На протеста нямаше излезли хора на ръководни длъжности от инспекцията, което участващите несъгласни със ситуацията обясниха с вероятното им задоволство от възнагражденията, които получават. “До момента, щом е имало някакво актуализиране на заплатите, то се отразява с повишение единствено за директорския състав” – със съжаление отбелязаха излезлите да протестират здравни работници от РЗИ.

 

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.