Добрич Общество

Пълнят езерото в парка в Добрич (снимки)

Езерото в градския парк „Свети Георги” вече се пълни с вода, след като бе почистено в навечерието на Великден.
Пълненето на изкуственото езеро е започнало вчера и продължи днес, видя репортер на Про Нюз Добрич.

Според запознати, за целта се използва подпочвен източник.


Паркът „Св. Георги“ е един от най-старите в нашата страна и е паметник на градинското парково изкуство. Създаден е през 1867 година, когато малко градове са имали подобно място.
През 1956 г.се започва с изграждането на езерото – първи етап, построяват се скални градини, малък водопад, пещерата на мечката.

Постепенно паркът се обогатява с различни съоръжения, за да се стигне до обявяването му за паметник на културата и на градинското парковото изкуство през 1999 година


Поредното обновяване, реконструиране и модернизиране на градския парк се извърши преди 4 години с европейско финансиране. Тогава бе извършен и ремонт на езерото и мостчетата, свързващи алеите с него. В езерото бяха обособени тематично три части – първата е с изградени пространства за отдих; втората – за обитаване на водни птици и тяхното наблюдаване – с изкуствени острови и плитчини с блатна растителност. Третата част е разделена на две – „Музикално езеро”, предвидено за сцена за свободна изява на музикални и артистични групи, и “Ледено езеро”.

 

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.