Бизнес Водещи новини - дясно

Иновации в млечното животновъдство на САЩ представиха в Добрич

Експерти в областта на млечното животновъдство в САЩ представиха в Добрич пред браншовици от цялата страна иновации в развъждането и генетиката. Форумът се проведе по покана на Американския департамент по земеделие за България.
„Новата технология геномна селекция дава възможности за максимален прогрес”, посочи президентът и изпълнителен директор на Националната асоциация на развъдчиците в животновъдството на САЩ Джей Уейкър. По думите му, генномното тестване “поглежда” направо в ДНК-то на животните и фермерът може да реши дали да задържи или да продаде новороденото теле. Той подчерта, че децата и младите хора консумират все по-малко прясно мляко за сметка, например, на енергийните напитки, но потреблението на сирене и други млечни продукти се увеличава.

Уейкър посъветва животновъдите, когато следват във фермата си собствена развъдна програма, най-напред да си изяснят как им се плаща за добитото мляко – за общо количество в литри, налагат ли им санкции, получават ли бонуси за по-високи проценти съдържание на определени показатели в суровината и други.

Той запозна участниците във форума с целите на селекцията в млечното животновъдство.

Млечната индустрия в САЩ обхваща повече от 9 милиона млечни крави, като 48 на сто от тях са записани в регистрите за мляко чрез Програмата за подобрение на млечното стадо. 20 303 стада са в регистрите за мляко. Посочено бе, че 93 на сто от кравите са от породата Холщайн, а 5 % са Жерсей.

Американските експерти запознаха участниците във форума с основните изисквания за успешно млекопроизводство. Акцентирано бе на избора на порода и дългосрочни селекционни програми, на превантивните мерки и програмите за ваксинация, на типа на хранителната програма, както и на комфорта във фермите и технологията на доене.

Дадени бяха насоки за разработване на интегрирана система за управление.

На форума се разискват и теми за новите тенденции в храненето, които представят Скот Йенсен от Университета в Айдахо, и д-р Яни Кихая, регионален представител за Централна и Източна Европа на Американската соева асоциация.
Животновъдите посетиха семейна ферма за мляко в региона, където ще се състои и практическата част на семинара.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.