Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Горски поход и игри за децата в Седмицата на гората в Ген. Тошево

140 деца от ОУ „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево и техните преподаватели  са учили, играли са и са били забавлявани в гората от служителите на ДГС - Генерал Тошево. Идеята за открит урок е дошла от директора на горското стопанство инж. Йорданка Найденова и кореспондира с отбелязване Седмицата на гората в региона.

"За първи път събираме толкова много деца при нас, но се оказа че всички те имат желание да научат нещо ново и различно за гората. Разказах им за първите години през които е започнало отбелязването на Седмицата на гората, затова че и тогава учениците са били най-дейни по време на кампаниите за залесяване, както е и сега. Малчуганите бяха много впечатлени като разбраха, че техните родители, дори бабите и дядовците им, също са залесявали когато са били малки", сподели за ProNews Dobrich инж. Найденова.

След официалното откриване на празника, служителите на ДГС-Генерал Тошево са организирали изненада за децата - горски поход, съчетан със забавни игри.

"За нас най-важното беше децата да се забавляват, но и да научат много нови неща за дърветата, за гората и за нейните обитатели. Обяснихме им и защо в гората огън трябва да се пали само на определени места и колко е опасно да се оставят незагасени пламъци, които могат да изпепелят за часове любимите на всички ни дървета", допълва разказа си инж. Йорданка Найденова.

В празничният ден, за малчуганите е имало осигурени и подаръци, след получаването на които, учениците са си пожелали Седмицата на гората да не бъде само веднъж годишно, а дори и през ваканциите.

"С колегите мислехме, че ще е доста трудно да организираме 140 деца, но се оказа че толкова весел празник, наситен с положителни емоции, не сме имали отдавна. Обещахме на малчуганите отново да се видим и то съвсем скоро, защото за нас е важно да възпитаме в тези, които идват след нас любов към гората. Това е единственият начин да опазим зеленото богатство на България", оптимистично завърши разказа си инж. Найденова.

c