Водещи новини - дясно Общество

И родители на деца с увреждания от Добрич на националния протест

Родители на деца с увреждания излизат на шести национален протест на 18 април. Най-малко 20 организации от 10 града в страната ще подкрепят протеста с настояване за ’’Гарантиране на Лична помощ за деца /лица с увреждания и нови политики по уврежданията“, съобщава БГНЕС.

Сред протестиращите ще бъдат и родители на деца с увреждания от Добрич.

Те настояват да се тръгне от преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда и пр.

Медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи.

Медицинската оценка трябва да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Тази оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за социално подпомагане.

Според протестиращите, техническите помощни средства трябва да включват всякакви устройства ниско- и високотехнологични, които компенсират дефицита на човешкото тяло и сетива, предизвикан от заболяването. Оценката трябва да се повтаря периодично – особено при децата и при промяна на обстоятелствата.

Сред исканията е видът и размерът на индивидуалната подкрепа следва да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ – подкрепа в дома, на работното място и др. Въз основа на тази оценка трябва да се формира личен бюджет на човека. финансиране на всички пера по един закон (въвежда се понятието „личен бюджет“), в който Личната помощ е ясно регламентирана.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.