Водещи новини - дясно Крими

Съдът в Добрич поднови делото срещу бившия шеф на ОД “Земеделие”

Наказателното дело срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ – Добрич Стилиян Митев, обвинен в престъпление по служба, започна отново в Добричкия окръжен съд, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото ще се гледа от трети пореден съдебен състав, избран на принципа на случайното разпределение, след връщането му от контролната апелативната инстанция и след направени отводи от двама магистрати.

Новият съдебен състав вече проведе разпоредително заседание и прецени, че не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

Обвинението срещу бившия директор на Областна служба „Земеделие“ е повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Според обвинителния акт, в периода от 13 ноември 2009г. до 3 септември 2013г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за две търговски дружества „Митев“ ЕООД – Добрич и „Макситур Бряг на изгрева“АД – Варна, подсъдимият не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Според прокуратурата, в резултат на неговото умишлено бездействие е могло да се стигне до замърсяване и увреждане на имот с площ от 14.992 дка, намиращ се в землището на село Кранево, съставляващ част от държавния поземлен фонд.

Процесът ще премине по реда на съкратеното съдебно следствие, след като при предварителното изслушване бе допуснато искането на защитата да не се призовават всички свидетели и вещите лица, изготвили експертните заключения по три графически експертизи, комплексна геодезична, агротехническа и строителнотехническа експертиза.

В съдебна зала ще бъдат разпитани петима от общо 49 свидетели по делото. На този етап не са направени искания за събиране на нови доказателства.

Делото ще продължи на 17 май т.г. с разпит на посочените от защитата свидетели.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.