Балчик Общество Развлечение

Около 600 вида кактуси изнасят на открито в Ботаническата градина в Балчик

За поредна година, традиционно в средата на месец април, една от визитните картички на Университетска ботаническа градина – Балчик – едроразмерните кактуси и сукуленти, отново ще привличат вниманието на посетителите, съобщиха от УБГ.

Растенията, които през студените зимни месеци бяха прибрани на закрито, при температура не по-ниска от 15°С, ще бъдат експонирани в алеята зад кипарисите в „Божествената градина”. Вниманието на любознателните посетители отново ще бъде привлечено от внушителните представители на рода Opuntia, както и от разнообразието на семейство столетникови (Agavaceae). Служители на градината пренасят на ръце огромните растения, които обаче са много крехки и лесно може да бъде нарушена целостта им. Истинско изпитание е изнасянето на някой от екземплярите, които тежат над 300 килограма.

Около 600 вида ще бъдат представени на открито през туристическия сезон. Колекцията е втората по големина в Европа след тази в княжество Монако, като в нея са представени едни от най-старите екземпляри бодливи растения, някой от които на възраст над 50 години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.