Добрич Общество

16 април – Ден на Българската конституция и отворените врати в Районен съд – Добрич

Денят на отворени врати в Районен съд – Добрич по традиция се посвещава на Деня на българската Конституция – 16 април. Инициативата тази година е била открита от председателя на съда Анна Великова – информира пресцентъра на  правосъдното ведомство.

„Приетата на днешната дата през 1879г. първа българска Конституция е една от най-демократичните за своето време. Съобразена е с европейските стандарти и поставя началото на съвременната българска държавност. Тя утвърждава принципа за разделение на властите и равенството пред законите“ е подчертала в приветствието си съдия Великова.

„Днес е Денят на Конституцията и професионален празник на българските съдии и съдебни служители. На този ден ние почитаме демократичните идеи и родолюбието на създателите на българската държавност, изразяваме гордостта си от приноса на българските юристи за утвърждаване на конституционализма и правовия ред“ – подчертава съдия Великова. Тя припомня също, че всички съдии и служители в Районен съд – Добрич работят за утвърждаването на страната ни като демократична и правова държава в духа на европейските традиции. 

В Районен съд – Добрич е бил разигран и симулативен процес, в който ученици от горния курс на училище „Любен Каравелов“ са пресъздали гражданско дело, образувано по иск срещу община Добрич от бащата на дете, ухапано от улично куче. Общината е била осъдена да плати обезщетение от 2000 лева за причинените на пострадалото момче болки и страдания от ухапването. Учениците преценват, че в случая е било налице противоправно поведение, изразяващо се в бездействие от страна на общински служители по предприемане на необходимите мерки за предотвратяване на агресивно поведение на безстопанствени кучета към хората.

В Деня на отворени врати в Районен съд – Добрич гости са били и ученици от Езикова гимназия „Гео Милев“, които биват запознати с работата на отделните служби, деловодства и регистратурата на съда. В съдебната палата пък е била подредена и изложба с ученически творби, участвали в конкурс за рисунка на тема „Правосъдие“.

В рамките на днешното конституционно честване се е проведела и викторина с участието на отбори от две добрички училища – Професионална гимназия по туризъм „П. Яворов“ и СОУ „Любен Каравелов“, които в предходните седмици взеха партньорско участие с Районния съд в тазгодишното издание на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.