Балчик Водещи новини - дясно Развлечение

Сватбени рокли от последните 100 години показва „Двореца” в Балчик

Традиционни сватбени облекла и съвременни булчински рокли ще представят модели на дефиле в Нимфеума на 20 април от 11 часа, съобщават от държавния културен институт „Двореца” в Балчик.

От най-дълбока древност хората честват празника на създаване на семейството. Хилядолетията са окичили този празник със странни обичаи и символични обреди и постепенно той е придобил все по-голямо значение у всички народи. Сватбата, чрез комплекс от ритуали и действия, отразява по своеобразен начин един важен преход в живота на човека, промяна в личностния и социален статус, отделяне от едно семейство и начин на живот и приобщаването му към друго.

Традиционната българска сватба е една съвкупност от предхристиянски ритуали, които народът ни е съхранил през вековете. Какъв е бил сватбения обичай в добруджанския край преди и може ли да се направи паралел със сега съществуващите?  Как е изглеждала сватбената одежда преди 100 години и какво представлява сватбената рокля сега? Какво е имало на трапезата в деня на сватбеното тържество?

Отговор на тези въпроси ще даде събитието, което ще е под наслов „Добруджанската сватба – традиции и новости”.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.