Водещи новини Общество

Елица от Добрич стана лице на инициативата за отпадане на запрещението

Стартира подписка за отпадане на запрещението и внасяне на проектозакон за физическите лица и мерките за подкрепа. Инициативата е 7000, защото 7 хиляди са хората под запрещение в институции. Доживотна присъда без престъпление, която ограбва волята и живота, твърдят инициаторите.
Инициативата има за цел да ангажира народните представителите да отменят разпоредбите на Закона за лицата и семейството от 1949 година, които касаят режима на правоспособността и дееспособността на физическите лица.
В България има над 7000 души с интелектуални затруднения или психически заболявания, които са под запрещение. Тези хора нямат право да се женят, да работят, да избират къде и с кой да живеят и други основни човешки права.
Централните медии свързаха старта на инициативата с 25-годишната Елица Маринова от Добрич. Тя е израснала в дома в Крушари за деца с интелектуални затруднения и като всички там, се оказва под запрещение. „Исках да работя и най-вече и да уча. Елица Маринова: Казваха – не може, ти си под запрещение”, споделя Елица.
Днес тя е една от малкото със свалено запрещение. След съдебната битка, водена от фондация „Свети Николай Чудотворец”, съдът в Добрич й даде правото отново да избира сама. Сега тя работи в градската пералня в Добрич и е доволна.
В момента Елица живее в защитено жилище и кара курс а шивачка.
Изисканите промени ще позволят на попадналите под запрещение да работят с доверени за тях лица, които да им помагат при взимане на решения с правна стойност.
Кампанията за събиране на подписи ще продължи до 27 юни и ще включва координирани събития в цяла България. Градовете, които ще участват в инициативата са София, Пловдив, Варна, Добрич, Видин, Ловеч, Пазарджик, Русе, Бобов дол.

На 19 май координирано на тези места ще се състоят публични събития, с които ще се отбележи Денят на способностите – своеобразно продължение на Фестивала на способностите.
В Инициативен комитет на Национална гражданска инициатива е и Мария Методиева – председател на фондация „Свети Николай Чудотворец” от Добрич.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.