Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Красотите на парк "Златни пясъци" очароваха ученици от Балчик

Весел детски празник за учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Балчик са организирали служителите на ДЛС-Балчик, РДГ-Варна и Природен парк „Златни пясъци“, информираха от пресцентъра на държавното горско предприятие.

Съвместната работа между учебното заведение и СИДП, както и пролетното топло време са станали причина за тазгодишната инициатива - да се организира екскурзия, която да накара децата да се връщат в гората отново и отново, сподели директорът на ДЛС-Балчик инж. Калинка Тодорова. "С колегите бяхме единодушни, че ще проведем веселия празник на територията на ПП „Златни пясъци“ и не сбъркахме, защото служителите от парка са добре подготвени и знаят как чрез игри да накарат децата да научат нещо и за гората" - категорична е инж. Тодорова.

По традиция, в началото на посещението децата са изпели песента „Хубава си, моя горо“, след което са били приветствани от директорът на РДГ-Варна инж. Тодор Гичев и инж. Радослав Радев от ДЛС-Балчик.

"Бяхме наели дисководещ, за да могат малчуганите да избират любимите си песни и наистина да се повеселят сред природата, като преди да тръгнем на обиколка из парка изиграхме с тях и едно право хоро, защото освен че искаме да научим младите да обичат и пазят гората, искаме да ги накараме да продължат да следват и българските народни традиции" - каза още Калинка Тодорова.

След откриването на горския празник лесовъдите и децата са преминали по маршрута „Песента на гората“, извървявайки пътя от говорещото дърво, през птичките в парка, до класната стая на открито. Там малките гости са получили шанс да покажат какво са научили при разходката си и да покажат кои са местата, които обитават различните пернати.

"След интерактивните игри и училището на открито решихме, че е време за още забавления. Заедно с двама алпинисти качихме децата на Тролея на Тарзан и Маймунарника и така останалата част от празника мина неусетно в смях и закачки" - допълва разказа си инж. Тодорова.

Всички деца, участвали в невероятния празник са получили грамота „Млад лесовъд“ и покана за нови игри и уроци в гората. От ръководството на ДЛС-Балчик, пък са отправили покана към малките ученици, за гостуване в ловна база - Батова, където на децата ще бъдат връчени бележниците в края на учебната година, но освен това ще имат възможност и да научат много нови неща за дивите животни, да ловят пъстърва в развъдника на стопанството, а накрая и да си я приготвят сами.

"Смятам, че това е начина децата да заобичат гората. С колегите винаги сме влагали цялото си сърце в работата с най-малките и ще продължим да го правим" - завършва вълнуващата история на разказа си инж. Тодорова.

c