Водещи новини Общество

48 часа адвокатът не е имал достъп до арестувания Желяз Андреев

В продължение на 48 часа до задържания по искане на властите в САЩ 29-годишен добричлия Желяз Андреев не са имали достъп нито близките, нито адвокатът му. Това сподели самият той броени часове след пускането му от ареста в „Шоуто на Слави”. Той гостува на Слави Трифонов, заедно със своята приятелка Милена Здравкова.

Той разказа за естеството на работата във фирмата. „Аз бях в отдел „Продажби” и нашата работа беше да предлагаме частите, които компанията твърдеше, че държи на сток. Тимът ни беше разделен на две части – такава, която се занимава с авиационни части, и такава за по-дребни части, разказа младият мъж. Обясни, че в кол центъра са работили и повече от 100 души в различните отдели. В тима, продавал части за самолети, са били 20-30 души. Аз бях на най-ниската длъжност – продавач интернет търговия, обясни Желяз.

Разказа, че когато преди година научил, че срещу него има обвинение, се е свързал с адвокат, предоставил е документи, до които успял да се добере. Според адвокатите, нямало защо да се притеснява, тъй като е работил в българска компания и, според законите на Република България, не е направил нищо нередно.

„През октомври, след месеци затишие, без да знаем какво се случва, от сайта на Министерството на правосъдието на САЩ ние разбрахме, че тримата основни подсъдими – двама братя и сестра, са се признали за виновни по част от обвиненията. Присъдите, които бяха получените бяха доста занижени от официално обявените”, сподели Желяз.

 

Той разказа и как се е озовал в ареста в Добрич. Обясни, че още с прибирането му в родния Добрич, майка му го попитала какво е правил предната вечер, тъй като двама следователи са го потърсили и обяснили, че е участвал в ПТП. „Стреснах се, тъй като знаех, че не съм участвал в ПТП. Затова на следващия ден решихме с нея да отидем в Районното управление на полицията. Казаха ни да изчакаме. Малко по-късно дойдоха двамата следователи, които преди това са ходили вкъщи и казаха, че всъщност няма никакво ПТП. Това е било, едва ли не, довод, който да ни накара ние сами да отидем в РПУ-то. И ни казаха, че САЩ са пуснали официално искане за екстрадиция. Майка ми, естествено, се шокира, макар от миналата година да знаеше за случая. Законовият ред е такъв, че първо трябваше да бъда задържан за 24 часа, след това моето задържане беше удължено със 72 часа, два дни от които адвокатите ми не бяха допускани до мен. Адвокатът ми се видя с мен преди изтичането на първите 24 часа. Следващото виждане беше след 48 часа. Доколкото зная, доводът е бил, че са празници”, разказа Желяз Андреев.

По думите му, човек никога не може да бъде подготвен за нещо подобно. „Една година не е малко време и липсата на каквото и да е развитие по този случаи малко или много ни успокои. Казахме си, че щом главните обвиняеми са се признали за виновни, това по някакъв начин  сваля светлината на прожекторите от нас. Винаги в рамките на тази една година пазехме това в сърцата си, знаехме, че може да дойде такъв момент. Затова аз не бях напълно учуден, когато това се случи. Но, арестът не е място за невинни хора”, сподели младият мъж.

Сега Желяз е освободен срещу подписка. Утре ще бъде изяснено колко често ще се подписва. Това ще продължи 60 дни, докато българският съд реши дали да го екстрадира. Делото ще бъде насрочено в Добрич. „Надяваме се, че решението, което бъде взето да не е такова, което трябва да обжалваме. Защото, е немислимо човек, който просто е извършвал изпълнителска дейност, да бъде обвиняван в това, че е фалшифицирал митнически документи и че престъплението е било извършено на територията на САЩ, каквото е обвинението на прокуратурата, а всъщност той никога не е стъпвал в САЩ, нее подавал документи за виза”, сподели Милена.

В тази ситуация човек се замисля колко нелепо може да се получи за всеки служител в кол център или за всяка фирма, която има аутсорсен бизнес в България. Всеки един от моите бивши колеги можеше да е на мое място, сподели Желяз. Той благодари на всички хора, които го подкрепят. „Разбрах, че семейството ми е много по-голямо от тези четирима души, които са в Добрич – моите съученици, приятели от университета, всички хора, с които някога съм се срещал, всички те ме подкрепят и зная, че има много широк отзвук в обществото, за което съм благодарен на всеки един”, каза още Желяз Андреев.

Милена призова хората да дойдат на протестите, които са организирани в четвъртък между 18 и 20 часа в София и Добрич.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.