Водещи новини - дясно Каварна Общество Регионални - начална

Единодушие за изваждане на Болата от резерват Калиакра на обсъждането днес

До месец ще бъде свикано заседание на специализираната комисия към Министерството на околната среда и водите, създадена със заповед на министър Нено Димов. Тя трябва да вземе решение близо 20 декара от района на плаж Болата, край каварненското село Българево, да бъдат изключени от границите на резервата Калиакра и да бъдат включени в защитената местност Степите. Това стана ясно на проведеното днес в Регионалната инспекция за опазване на околната среда във Варна обществено обсъждане, съобщи Радио Варна.

В него взеха участие представители на Министерството на околната среда и впдите (МОСВ), Община Каварна, жители на намиращото се в района село Българево и други.

Присъстващите на срещата днес жители на Каварна и Българево приветстваха заповедта. Те заявиха, че, ако някой реши да строи на плажа, отново ще излязат на протест. В защита на опазването на природата в района и строгия контрол категорично застанаха и представителите на Община Каварна.

„Нашият основен мотив да поискаме промяната на статута на „Болата” е това райско кътче да се запази и да съхраним поминъка на хората в Българево и Каварна. Има семейни хотели и къщи за гости. При нас успешно се развива екологичният и природосъобразен туризъм. Искаме това да продължи да се случва. Проблем беше незаконосъобразното плажуване и замърсяването на района при липсата на стопанин, както и липсата на безопасност за  плажуващите”, каза кметът на община Каварна, Нина Ставрева, цитирана от nakratko.bg.

Тя уточни, че паркингът на нос Калиакра е един от безспорните обекти, които трябва да се извадят от резервата.

От МОСВ потвърдиха, че на плаж Болата, пътя до него, територията между пътя и плажа, както и брегоукрепителните съоръжения – диги,  буни и асфалтов път липсват растителни и животински видове и природни местообитания, предмет на опазване в резерват Калиакра. Посочено беше, че едновременно с процедурата за изваждане на зоните от резервата е стартирана и процедура за увеличаване на площта на защитена местност Степите, като в нея се предвижда да се включат изключените от резерват Калиакра територии. В защитена местност Степите действат много строги правила и не се допуска строителство, добив на инертни материали, паша, лов и риболов. Няма да остане незащитена територия, категорични са от МОСВ.

Снимка: trud.bg

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.