Водещи новини Общество

Бойко Борисов разпореди консултации с правителството на САЩ по случая с Желяз Андреев

По разпореждане на премиера Бойко Борисов Министерството на външните работи инициира консултации с правителството на САЩ за изясняване на всички обстоятелства около случая с 29-годишния Желяз Андреев, чиято екстрадиция се иска от американските власти заради нарушаване на ембаргото срещу Сирия.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк покани на среща американския посланик в София, Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев поиска спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от  Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г.

Външно министерство ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България.

Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество. МВнР припомня, че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Над 5 хиляди души са заявили в социалната мрежа Фейсбук, че ще присъстват на протестите пред съдебните палати в цялата страна под наслов: “Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев!”

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.