Водещи новини - дясно Общество

Хората с увреждания в Добрич излязоха на протест

Членове на организациите на и за хората с увреждания от Добрич излязоха на протест в центъра на града, за да защитят правото си на достоен живот. Те се обявиха срещу подготвяната реформа в системата на ТЕЛК и очакваното, според тях, в резултат на това посегателство върху десетилетни права на хората с увреждания.

Организатор на протеста в Добрич бе „Хобисклуб“, като инициативата бе в подкрепа на националния протест в столицата.

„Планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността предвиждат кардинална промяна на действащият модел, която ще доведе до отнемане правото на инвалидна пенсия на 100-150 хиляди български граждани”, казват протестиращите. Те настояват при бъдещата реформа да бъде облекчена бюрократичната процедура и лицата с увреждания  да преминават на една комисия, която да извършва медицинската експертиза, оценката на работоспособността и социалната оценка.
Посочено бе, че близо 84% от хората с увреждания са с доходи под прага на бедността.
Крайно време е социално инвалидната пенсия, която не е обвързана с осигурителен принос и има характер на социална помощ да излезе от бюджета на НОИ и в бъдеще да бъде изплащана от АСП към МТСП, казват още хората с увреждания.
Подобна политика ще доведе до драстично влошаване качеството на живот на тази част от обществото и окончателното и изхвърляне в социалната периферия. При бъдещата реформа трябва да бъде облекчена бюрократичната процедура и лицата с увреждания трябва да преминават на една комисия, която да извършва медицинската експертиза, оценката на работоспособността и социалната оценка, заявяват организациите на хората с увреждания.

“Хората с увреждания искаме качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация, достъпна архитектурна среда и транспорт, както и адекватно образование и европейска политика за трудова заетост”, заявиха протестиращи. Някои от тях носеха знамена с надписи „Имам право на заетост“, „Имам право на свобода на придвижване“, „Имам право на информираност“, издигнати бяха плакати „Да на реформите, но не такива”, „Не на реформи, отнемащи права”, „Искаме работни места, образование и професионална квалификация, мобилност, социално включване и рехабилитация”.

Вчера Министерството на здравеопазването изтегли предложените промени в Наредбата за медицинската експертиза и в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.