Водещи новини Крими

Желяз Андреев излиза от ареста, мярката му е “подписка”

С решение на Окръжния съд в Добрич днес мярката за неотклонение на задържания по искане на властите в САЩ 29-годишен добричлия Желяз Андреев бе променена в “подписка”. Благодарение на това, младият мъж ще напусне ареста, където в продължение на няколко дни делеше една килия с петима арестанти.

Пред съда младият мъж обясни, че като служител в международна фирма не е можел да извърши каквото и да било действие без санкцията на началниците си и в този смисъл няма как да носи вина за направеното от фирмата, в случая – доставка на части за Сирийските авиолинии.

Съдът мотивира решението си да го освободи с това, че има ниска степен обвиняемият да се укрие, тъй като е с постоянен трудов договор, не е бил осъждан и лично се е явил, след като е бил призован да свидетелства.

Прокуратурата има срок от три дни да обжалва определената от съда мярка за неотклонение.

На излизане от съдебната зала Желяз Андреев каза единствено, че е удовлетворен от решението на съда и не пожела да коментира  друго.

„Засега – победа! Но войната не е свършила!“ – лаконично коментира адвокатът Боян Лимберов. Приятелката на момчето Милена Здравкова заяви, че инициативата за протест в подкрепа на Желяз и против неговата екстрадиция остава.

За утре – 12 април, от 18 часа, има насрочени протести пред Съдебната палата в Добрич и София.Както е известно, едно от обвиненията на американските съдебни власти срещу Желяз Андреев е, че е извършвал търговия със самолетни части за страни с наложено ембарго, докато е бил служител на български клон на международна компания в София. Прокуратурата има срок от три дни да обжалва определената от съда мярка за неотклонение.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.