Добрич Общество

50 блока ще бъдат санирани в Добрич, предстои откриването на първия

12 многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност са в процес на изпълнение и ще подобрят състоянието на сградите, съобщават от Община Добрич.

Тя има подписани общо четиридесет и един договора, които ще бъдат реализирани. На 11 април от 17.30 часа в присъствие на гражданите ще бъде открит първият саниран жилищен блок по Програмата, който се намира в квартал Дружба и е с номер 36.  Жилищната сграда е на 8 етажа с общо 40 апартаменти в двата входа на блoĸa c подобрени енергийни xapaĸтepиcтиĸи. След изпълнението на пакета от енергийно ефективни мерки са постигнати следните резултати – енергийни спестявания от около 450 MWh/годишно,  с  екологичен еквивалент 26 тона/годишно спестени емисии СО2 и не на последно място повишен комфорт на обитаване на сградата. B резултат на ремонтните дейности сградата вече e c клас на енергопотребление “С”. Освен по Националната програма Община Добрич ще подобри енергийните характеристики на още 9 сгради по проект, финансиран от  Оперативна програма „Региони в растеж“, по който се работи в момента. С тях общият брой на жилищните сгради, които ще бъдат санирани в Добрич е 50.

Според одобрения миналата седмица от правителството доклад за напредъка по изпълнението на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма, Добрич е градът с най-малко обновени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. В областния град има едва два санирани блока и с това той се нарежда в дъното на класацията.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.