Общество

Работа за 44 безработни осигурява Регионалната програма за заетост

Работно заседание проведе областната комисия по заетост във връзка с подготовката и изготвянето на Регионална програма за заетост. То бе председателствано от областния управител Красимир Кирилов.

Министерството на труда и социалната политика тази година е заложило общо 7 920 хил. лв. за цялата страна, от които малко над 166 хил. лв. са заделени за област Добрич, съобразно критериите. С тези средства може да се осигури заетост на 44 души на пълен работен ден. В срок до 2 април 2018 г. в Областна администрация постъпиха потвърждения от всички общини в областта, като според разработената методика съгласно нивото на безработица, бройките се разпределят както следва: Община Крушари – 12, Община Генерал Тошево – 9, Община Тервел – 6, Община Шабла – 4, Община Добричка – 3, Община Каварна -3, Областна администрация Добрич – 3, Община град Добрич – 2 и Община Балчик – 2.

Кр. Кирилов информира членовете на Комисията, че Областна администрация се отказва от полагащите й се три броя работни места в полза на общините. Съгласно методиката те бяха разпределени в общините, където има висока безработица, информира представител на дирекция „Бюро по труда Добрич“. Промяната се отнася за общините Крушари – 13 лица, Тервел – 7 лица и Шабла – 5 лица. В хода на дискусията главният експерт от Областна администрация Кемал Асан припомни, че това са бройки за хора, наети на 8-часов работен ден, а общините могат да увеличат броя на заетите, ако наемат безработни на 4-часов работен ден.

Одобрен бе състав на комисия, която да изработи регионалния план за заетост. Председател на работната комисия е заместник областният управител Живко Желязков, нейни членове са Кемал Асан – главен експерт в Областна администрация Добрич, главен експерт от дирекция „Регионална служба по заетост“ Варна и двама експерти от дирекция „Бюро по труда в Добрич“. Регионалният план по заетост за област Добрич трябва да бъде изготвен и представен в Министерство на труда и социалната политика до 30 април 2018 г.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.