Водещи новини Общество

Над 16 млн. евро ще бъдат инвестирани в област Добрич и румънски общини по партньорски проекти

Над 16 028 000 евро ще бъдат инвестирани в Добричка област и в румънски общини по партньорски проекти, одобрени от началото на годината по програмата за трансгранично сътрудничество “Interreg V-A Румъния-България 2014-2020”, съобщава БТА, като се позовава на областния информационен център.
Десет инициативи на общини, институции и неправителствени организации получават подкрепа за подобряване на инфраструктурата, за културни форуми, за купуване на оборудване за реакция при критични ситуации и други.
Добричката община и Хършова ще създадат общ Маршрут на културни събития и ще привличат туристи на събора “Песни и танци от слънчева Добруджа” край село Дебрене и на фестивал на традициите и занаятите в румънския град. В рамките на проекта с общ ресурс от 1 410 000 евро ще бъдат модернизирани читалищни сгради в селата Черна и Ловчанци и къщата на културата “Carsium” в Хършова.
Шабла и румънската община Черна вода получават 1 494 000 евро за популяризиране на културата Хаманджия – първата цивилизация на Стара Европа. Ще бъдат направени подобрения за туристите на Големия остров в Дуранкулашкото езеро, където са открити артефакти, оставени от първото културно уседнало земеделско население в Европа. Ще бъдат изградени три наблюдателни площадки, ще бъде разширена пешеходната алея, ще бъде направено ново покритие на пещерния храм на Кибела, информират от общината.
Генерал Тошево и Мурфатлар също ще развиват със съвместен проект културната инфраструктура, ще обновяват обекти от историческото наследство и ще ги оборудват с модерни съоръжения.
Финансова подкрепа за общи инициативи получават и Балчик и Мангалия, българската неправителствена организация “Еврика” и община Констанца и други, посочват от областния информационен център.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.