Добрич Общество

“ДА на реформите, но НЕ такива!”, заявяват хората с увреждания в Добрич

“ДА на рефомите, но НЕ такива” – ще бъде мотото на местните стачни действия на организациите на и за хора с увреждания в Добрич. Протестът им ще се проведе утре, 11 април, от 12:30ч. в центъра на града. Това стана ясно на пресконференция, в която участваха председателите на фондация “Св. Николай Чудотворец” Мария Методиева, представител на БАЛИЗ, “ХобиСклуб” Иван Тодоров, на сдружение “Надежда” – Олег Темелков, на ТО на сляпо-глухите Калинка Ковачева, на ТО на глухите Петя Митева, представителят на ТО на слепите Живко Бохоров и други.

“Протестираме заради смешните т.н. интеграционни добавки. Как месечната сума от 11,25 лв. следва да интегрира човек с вродено или придобито физическо увреждане, а инвалидната пенсия, обикновено с размер на социалната такава (128, 15 лв),  да му осигури физическо и социално съществуване?”, попитаха те. И поставиха за пореден път тегнещите и от години нерешени въпроси.

Години наред 7, 11 лв. интегрираха инвалидизираното лице, а отскоро по сметката му за здраве има увеличение на тази сума – до прословутите 11,25 лв. месечно на човек. Това е унизително и недостойно, категорично и официално заявяваме своето възмущение и несъгласие, заявиха председателите на организациите на и за хора с увреждания.

Мария Методиева коментира, че, според данните в регистъра на НОИ – за периода 2014 – 2016 г. броят на получаващите такива средства нараства с не повече от 1000 човека годишно.

Общо мъже и жени, получаващи социална пенсия за инвалидност в България са: 2014 година – 47 893 човека, 2015 година – 48 548 човека (+655), 2016 година – 49 793 човека (+1245).

Статистика на хората до 44 години, получаващи социална пенсия за трайна инвалидност (по рождение или на база ранно прогресиращо заболяване): 2014 година – 32 025 човека, 2015 година – 32 028 човека (+3), 2016 година –  32 363 човека (+335).

Сравнението на числата между двете категории лица, ясно показва ръстовата тенденция в заболеваемостта като национален проблем, но и разликата в тренда между отделните групите инвалиди. Здравето не е карта, която следва да бъде разигравана и ние ще изискваме спазването на постигнатите и подписани до момента документи, защитаващи правата на групите хора в неравностойно положение.

Безусловно, темите с фалшивите ТЕЛК решения, корупционните практики в лекарските звена, както и липсата на квалифицирани специалисти и апаратура по места ще са пунктовете, които остават водещи при подготвената утре национална стачка в София и регионалната такава за град Добрич.

“Представители от региона няма да пътуват организирано до София, за да не се харчат излишни средства, но по места ще присъстваме категорично, защитавайки правотата на исканията си – за достойно отношение, за социално интегриране посредством достатъчно финансови средства, създаване на подходяща бизнес и социална среда, достъпна инфраструктура и редица подобрения за всяка една подгрупа хора със специфични и по-рядък вид заболявания”, бе заявено още на пресконференцията.

На национално ниво, на този етап, към протестните действия на организациите на хора с увреждания се присъединяват и лекарите, работещи в ТЕЛК комисиите. Правителственият проект за концепция включва идеята за издаване на ТЕЛК решение да съдържа освен комисия за доказване на нетрудоспособността, но и такава, доказваща трудоспособността на лицето. Взаимно-изключващите се категории будят не само недоумение, а и разкриват опит за сериозно орязване на броя хора с достъп до социални инвалидни средства. Право, отдавна залегнало както в конституцията на страната ни, така и в наднационалната конвенция за правата на човека, стана ясно още на пресконференцията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.