Образование

Ученици от Добрич ще участват в Кулинарно състезание за млади таланти

Кулинарна академия HRC и българо-швейцарският проект ДОМИНО за дуално образование търсят най-добрите млади кулинарни таланти от професионалните гимназии в България. В конкурса „Аз готвя най-добре“ ще участват и ученици от дуалните паралелки по ДОМИНО в ПГ по туризъм “П. К. Яворов” в Добрич, както и от професионалните гимназии в градовете Бургас, Стара Загора, Перник и Сандански. Той ще отсее амбициозните и сръчни ученици, които вече учат за готвачи, за да определи най-талантливия сред тях.

От две години по ДОМИНО върви обучение по професията „готвач“ и в момента за нея се обучават общо 172 ученици, като повечето от тях имат практически занимания и готвят в престижни ресторанти. Проектът подпомага навлизането на дуалното образование в България. Изпълнява се с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 1 114 ученици в 32 училища в цялата страна се обучават по системата „учене чрез работа“ в общо осем професии, включително и за готвачи.

До 1 май учениците трябва да направят видео на тема „Вкусно, здравословно и красиво“, в което до три минути трябва да покажат или разкажат интересни рецепти за ястия, виждания за авторско меню или дори мечтата си за собствен ресторант.

Жури от HRC Академия и проекта ще определи десетимата финалисти до 10 май. Онлайн-гласуване в социалните канали на Академията и ДОМИНО между 10 и 25 май ще определи единадесетия финалист.

Финалът е кулинарна надпревара и истинско готвене на 1 юни в кухнята на HRC, където шеф-готвачи на Академията и ръководителят на ДОМИНО ще определят най-добрите трима в конкурса „Аз готвя най-добре“.

Наградата за победителя е стипендия за обучение в Кулинарна академия HRC на стойност 2 000 евро. Отличените с второ и трето място ще имат възможност за обучение по програми на стойност 1 000 и 500 евро.

Наградите са предоставени от HRC Академия, едно от най-престижните кулинарни училища в България и в региона.

Първото издание на конкурса „Аз готвя най-добре“ се състоя през 2017 година. Победителката – Десислава Кирилова от Професионална гимназия по облекло и туризъм “Свети Иван Рилски“ – Перник, ще бъде през юли на на едноседмичен курс „Въведение в кулинарното изкуство“ в Кулинарната академия на брега на Женевското езеро в Швейцария.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.