Водещи новини - дясно Храна и напитки

Блогърка от Добрич показва как се боядисват яйца с натурални продукти

Как да боядисаме яйцата си за Великден с натурални продукти, като куркума, коприва, лук, червено зеле, каркаде, арония показва в кулинарния си блог Бианка Йовчева от Добрич. Тя е позната сред изкушените от вкусната храна повече като Бети от авторския си блог „Вкусно с Бети“.

За да направи Великденски яйца с натурални бои Бети забърква в своята „лаборатория” само 4 съставки – яйца, вода, оцет и хранителна съставка.

Ето какво откриваме в блога „Вкусно с Бети“:

Като камъчета с коприва

Надявам се да ви харесат тези яйца, които приличат по-скоро на камъчета. Идеално се съчетават в купа с пъдпъдъчи яйца и ми приличат на снесени от някаква дива птица, живееща около реки и езера.

Продукти:
яйца
4 чаши вода
300 грама. коприва
1 супена лъжица оцет

Приготвяне:
1. Поставя се копривата в дъното на тенджерата. Нареждат се яйцата. Добавя се водата и оцета.
2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
4. Изваждаме яйцата и поставяме в голяма купа.
5. Прецеждаме  течността през цедка за кафе или чай и я изсипваме в купата с яйца. Държим, докато придобият нюанса, който искаме.
6. Изваждаме яйцата от купата и оставяме на решетка да се отцедят.

 

 

Червено с лук

Не очаквах никакви изненади от боядисването с лук. И когато след 15 минути проверих накъде се движи моето оранжево с ужас видях, че тъкмо е приближил цвета на натуралното кокоше яйце – на ония VIP кокошки дето свободно си се разхождат из градини и зелени пространства.  Това не ме отказа обаче, оставих ги за около час да киснат в отварата и се получи този чудесен оранжев цвят.За тъмно оранжево

Продукти:
яйца

3 чаши вода
люспи на 10 глави жълт лук
1 супена лъжица оцетПриготвяне:
1. Поставят се люспите в дъното на тенджерата. Нареждат се яйцата. Добавя се водата и оцета.
2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
4. Изваждаме яйцата и поставяме в голяма купа.
5. Прецеждаме  течността през цедка за кафе или чай и я изсипваме  в купата с яйца.
Държим, докато придобият нюанса, който искаме.
6. Изваждаме яйцата от купата и оставяме на решетка да се отцедят.

Куркума за жълто

Освен като оцветител, куркумата е и много полезна за храносмилането. Но сега ще я използваме  като природно багрило.

Рецепта:
Необходими са :
* Яйца
* 4 чаши вода
* 1 супена лъжица куркума
* 1 супена лъжица оцет Приготвяне:
1. Поставете яйцата в тенджерата на един слой.
2. Добавя се  водата, оцета и куркумата. Леко се се разбърква до разтваряне куркумата.
3. Оставете на умерен огън да ври15 минути.
4. Махнете яйцата от тенджерата и оставете на решетка да се отцедят.*** Ако искате рохко сварени яйца, сварете предварително, колкото искате яйца и ги поставете горещи в предварително приготвената сварена  смес. Дръжте, докато добият нюанса, който искате. За по-бледи цветове по-малко време. За около15 минути аз постигнах цвета на снимката.

За виолетово – арония и вино

Яйцата в цвят опушена лавандула в кошничката, са боядисани в “компот” от арония. Сварих 2 чаши сушена арония с 4 чаши вода, добавих 1 с.л. оцет и киснах яйцата вътре докато не добиха цвят. Знам, че и да имате арония или боровинки (подозирам същия резултат),  няма да ги използвате за да боядисате яйца. Аз имам много арония и не ми беше жал.

Другия цвят – бордо е постигнат с варене, което си беше направо поширане – все едно круши във вино, само дето не сложих канела и карамфил- нямаше смисъл с оглед цвета. Използвано е мерло и каберне с варене до получаване на цвят, който ви харесва.

За океанско синьо

Продукти:
яйца

3 чаши вода
1/4 глава червено зеле
1 супена лъжица оцет Приготвяне:

  1. Поставя се накълцаното зеле в тенджерата и се залива с гореща вода.

2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
4. Изваждаме зелето с решетъчна лъжица.
5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред.
6 Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата  и оставяме на решетка да се отцедят.

За синьо със състарен ефект

Продукти:
яйца -сварени

3 чаши вода
6 плкчета чай от каркаде

2 супени лъжици оцетПриготвяне:
1. Поставя се чая в тенджерата и се залива с гореща вода.

2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
4. Изваждаме пакетчетата.
5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред.
6. Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата  и оставяме на решетка да се отцедят.Ако искаме състарения ефект след около 10-15 минути леко претриваме на места с пръсти отделящия се горен слой на яйцето. Връщаме обратно в отварата.

Синьо с червено зеле и чай каркаде

За червеното зеле имах очакването, че ще получа син цвят-забелязала съм, когато мия купата от салата с червено зеле, че се получава отначало лилав цвят, който избледнява към синьо. От чая от каркаде исках розов цвят но получих отново син-друг нюанс. Състаряващия ефект се получи от повечето оцет и по-дългия престой на яйцата в чаената баня. Горния тънък слой на яйцето започна леко да се отделя, аз го разтърках с частичките от чая и подържах още яйцето в отварата. И в двата случая, ако искате бледо сини яйца трябва да държите съвсем малко.

 

 

 

Светъл Великден!

vkusnosbety.blogspot.bg

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.