Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Блогърка от Добрич показва как се боядисват яйца с натурални продукти

Как да боядисаме яйцата си за Великден с натурални продукти, като куркума, коприва, лук, червено зеле, каркаде, арония показва в кулинарния си блог Бианка Йовчева от Добрич. Тя е позната сред изкушените от вкусната храна повече като Бети от авторския си блог „Вкусно с Бети“. За да направи Великденски яйца с натурални бои Бети забърква в своята „лаборатория" само 4 съставки – яйца, вода, оцет и хранителна съставка. Ето какво откриваме в блога „Вкусно с Бети“: Като камъчета с коприва Надявам се да ви харесат тези яйца, които приличат по-скоро на камъчета. Идеално се съчетават в купа с пъдпъдъчи яйца и ми приличат на снесени от някаква дива птица, живееща около реки и езера. Продукти: яйца 4 чаши вода 300 грама. коприва 1 супена лъжица оцет Приготвяне: 1. Поставя се копривата в дъното на тенджерата. Нареждат се яйцата. Добавя се водата и оцета. 2.Загрява се до завиране и се намалява огъня. 3. Оставя се на слаб огън за 15 минути. 4. Изваждаме яйцата и поставяме в голяма купа. 5. Прецеждаме  течността през цедка за кафе или чай и я изсипваме в купата с яйца. Държим, докато придобият нюанса, който искаме. 6. Изваждаме яйцата от купата и оставяме на решетка да се отцедят.     Червено с лук Не очаквах никакви изненади от боядисването с лук. И когато след 15 минути проверих накъде се движи моето оранжево с ужас видях, че тъкмо е приближил цвета на натуралното кокоше яйце - на ония VIP кокошки дето свободно си се разхождат из градини и зелени пространства.  Това не ме отказа обаче, оставих ги за около час да киснат в отварата и се получи този чудесен оранжев цвят.За тъмно оранжево Продукти: яйца 3 чаши вода люспи на 10 глави жълт лук 1 супена лъжица оцетПриготвяне: 1. Поставят се люспите в дъното на тенджерата. Нареждат се яйцата. Добавя се водата и оцета. 2.Загрява се до завиране и се намалява огъня. 3. Оставя се на слаб огън за 15 минути. 4. Изваждаме яйцата и поставяме в голяма купа. 5. Прецеждаме  течността през цедка за кафе или чай и я изсипваме  в купата с яйца. Държим, докато придобият нюанса, който искаме. 6. Изваждаме яйцата от купата и оставяме на решетка да се отцедят. Куркума за жълто Освен като оцветител, куркумата е и много полезна за храносмилането. Но сега ще я използваме  като природно багрило. Рецепта: Необходими са : * Яйца * 4 чаши вода * 1 супена лъжица куркума * 1 супена лъжица оцет Приготвяне: 1. Поставете яйцата в тенджерата на един слой. 2. Добавя се  водата, оцета и куркумата. Леко се се разбърква до разтваряне куркумата. 3. Оставете на умерен огън да ври15 минути. 4. Махнете яйцата от тенджерата и оставете на решетка да се отцедят.*** Ако искате рохко сварени яйца, сварете предварително, колкото искате яйца и ги поставете горещи в предварително приготвената сварена  смес. Дръжте, докато добият нюанса, който искате. За по-бледи цветове по-малко време. За около15 минути аз постигнах цвета на снимката. За виолетово – арония и вино Яйцата в цвят опушена лавандула в кошничката, са боядисани в "компот" от арония. Сварих 2 чаши сушена арония с 4 чаши вода, добавих 1 с.л. оцет и киснах яйцата вътре докато не добиха цвят. Знам, че и да имате арония или боровинки (подозирам същия резултат),  няма да ги използвате за да боядисате яйца. Аз имам много арония и не ми беше жал. Другия цвят - бордо е постигнат с варене, което си беше направо поширане - все едно круши във вино, само дето не сложих канела и карамфил- нямаше смисъл с оглед цвета. Използвано е мерло и каберне с варене до получаване на цвят, който ви харесва. За океанско синьо Продукти: яйца 3 чаши вода 1/4 глава червено зеле 1 супена лъжица оцет Приготвяне:
  1. Поставя се накълцаното зеле в тенджерата и се залива с гореща вода.
2.Загрява се до завиране и се намалява огъня. 3. Оставя се на слаб огън за 15 минути. 4. Изваждаме зелето с решетъчна лъжица. 5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред. 6 Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата  и оставяме на решетка да се отцедят. За синьо със състарен ефект Продукти: яйца -сварени 3 чаши вода 6 плкчета чай от каркаде 2 супени лъжици оцетПриготвяне: 1. Поставя се чая в тенджерата и се залива с гореща вода. 2.Загрява се до завиране и се намалява огъня. 3. Оставя се на слаб огън за 15 минути. 4. Изваждаме пакетчетата. 5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред. 6. Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата  и оставяме на решетка да се отцедят.Ако искаме състарения ефект след около 10-15 минути леко претриваме на места с пръсти отделящия се горен слой на яйцето. Връщаме обратно в отварата. Синьо с червено зеле и чай каркаде За червеното зеле имах очакването, че ще получа син цвят-забелязала съм, когато мия купата от салата с червено зеле, че се получава отначало лилав цвят, който избледнява към синьо. От чая от каркаде исках розов цвят но получих отново син-друг нюанс. Състаряващия ефект се получи от повечето оцет и по-дългия престой на яйцата в чаената баня. Горния тънък слой на яйцето започна леко да се отделя, аз го разтърках с частичките от чая и подържах още яйцето в отварата. И в двата случая, ако искате бледо сини яйца трябва да държите съвсем малко.       Светъл Великден!

vkusnosbety.blogspot.bg

 
c