Бизнес

Прогнозите са за по-малко слънчоглед в област Добрич

В Добричка област се очаква тази пролет да бъдат засети по-малко масиви със слънчоглед, което може да постави началото на тенденция за стриктно спазване на сеитбооборота, съобщи БТА като се позова на доцент д-р Галин Георгиев, селекционер по маслодайната култура в Добруджанския земеделски институт.
Регионът е сред най-големите производители в страната на слънчогледово семе като масивите с културата обичайно достигат около 800 000 декара. Ако слънчогледът не се сее през четири години на едно и също поле, почвата се заразява със склеротиния и други гъбични болести и добивът спада с 20 на сто, поясни селекционерът. По думите му, заради нарушаване на сеитбооборота през миналата стопанска година земеделски производители в Добричко са получили по 150-160 килограма маслодайно семе от декар при нормален добив около 300 килограма. Ученият добави, че арендатори и земеделски кооперации имат нагласа в предстоящата кампания да засеят по-малко масиви със слънчоглед заради изкупната цена на реколтата – 550 лева за тон, която е най-ниската в последните четири-пет години. Вероятно земеделските производители ще компенсират с повече площи с рапица и бобови култури.
Очаква се сеитбата на слънчоглед в Добричка област да започне в обичайния срок – към 15-20 април, с осигурени есенно-зимни запаси от влага, които достигат около 250-300 литра на квадратен метър, добави доцент д-р Галин Георгиев. По думите му кампанията може да тръгне, ако в продължение на седмица температурата на чернозема се задържи около 10-12 градуса над нулата.

БТА

 

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.