Водещи новини Добрич Култура

Деца шариха великденски яйца в Етнографската къща

Работилничка за боядисване и писане на великденски яйца бе открита днес, на Велики четвъртък, в двора на Етнографската къща в Добрич. В проявата се включиха деца от НЧ „Български искрици – 2016“.

Практиката да се боядисват яйца датира отпреди повече от 4000 години и е позната още в Древния изток. Широко разпространено е вярването в особената предпазваща и продуцираща сила на червеното яйце, сподели етнографът Лена Кирилова. Писаните великденски яйца са два вида – боядисани с един цвят или рисувани с определена декорация. За украсата им се използват естествени багрила – риган, коприва, обелки от лук, орехови листа. Широко разпространена техника е восъчната, която може да се приложи и два пъти с използването на различни цветове. Върху сварено, полуизстинало яйце, се нанасят с восък различни орнаменти, след което яйцето се потапя в желаната боя. Интересни са и яйцата, боядисани с наслагване на туткал, яйчен жълтък, предварително залепване на листа от различни растения. Пъстри стават яйцата, потопени в боя, в която има няколко капки мазнина. Често се използва и добавъчна украса, най-често „китки” от разноцветни конци. Яйцата „китанчета” се приготвят само от годените моми, които ги подаряват на своите избраници. Върху бялата естествена повърхност на яйцето може да се положи и цветен рисунък с различни бои. Изобразените мотиви и орнаменти са слънчеви символи, цветя, клонки, птици, свързани с култа към слънцето и почитта към  възродената природа.

Децата от читалище „Български искрици” разказаха какво са научили за многообразието от ритуали и символи, свързани с най-светлия християнски празник, и за различните техники на рисуване и шарене. Всеки можеше сам да сътвори пъстър и неповторим обреден предмет, в който да вложи своето умение и фантазия.Празникът в двора на Етнографската къща завърши с хоро.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.