Образование

В СУ “Св. Кл. Охридски” налагат нова култура на общуване – без агресия

Семинар на тема “Общуване без агресия” се проведе в СУ „Св. Кл. Охридски“ в Добрич. С него се прави първата стъпка към промяната и е началото на изграждане на една нова култура на общуване, съобщиха от учебното заведение.

Форумът бе акцентиран на общуване, чрез което подобряваме средата на преподаване и учене в училище. Общуване, което е насочено към намиране на причините и предотвратяване на агресията, а не да се бори с нейните следствията.

Семинарът е разработен на база метода на ненасилствена комуникация (ННК) на американския психолог д-р Маршал Розенберг, включващ в себе си принципите на хуманистичната школа на Карл Роджърс.  Основополагащо за ненасилствената комуникация е, че зад думите и действията на хората стоят техни потребности и ако искаме да променим дадено поведение е нужно да разберем каква дълбока потребност го мотивира.

Лектор бе Емилия Илиева-Крайнова, позната в България най-вече като лицето на Ненасилствената комуникация. Голяма част от дейността й е насочена към учители, родители и педагози, които, благодарение на разбирането си за ненасилствената комукация и практиката на емпатията, успяват да изграждат взаимоотношения, в които има повече взаимно разбиране, уважение и съпричастност.

В семинара участваха 39 от общо 63 учители в СУ „Св. Кл. Охридски“, като за останалите форумът ще се проведе на 18 май.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.